fonal, kendő

Átmenetileg

Árnyalatnyi fonalanatómia és megfontolt érzelmek az eddigi leghosszabb posztban. Meg kendők is.

fonal.jpg

Az a baj ezekkel a színátmenetes fonalakkal, hogy sokkal könnyebb hirtelen beléjük szeretni és elcsábulni, mint előre gondolkodni. Ráadásul megtévesztően harmonikusnak és egyszerűnek tűnik az egész. Pedig nem az. De – előre lelövöm a tanulságot – a beleszeretéses alap mégiscsak jobb, mert ha előre gondolkodna az egyszeri fehérnép, akkor végül még sokkal nehezebb lenne a választás, ráadásul még úgy is benne van az utólagos nyűglődés lehetősége. Lejjebb osztom részletesen az észt.

Átmenet és átmenet közt is van átmenet, hogy egy oraveczcoelho-idézet gyártásával kezdjem, de most nem értekeznék a nanoszekundumra kiszámolt festési részidőkkel létrehozott kézműves gombolyagokról (már csak azért se, mert még egy se ugrott élőben a kezembe), maradjunk a jelenleg legelterjedtebb színváltós fonalaknál, ahol (többé-kevésbé) láthatatlan csomókkal kötődik a régi színhez az új, de szálanként ám. Így e:

 

atmenes

Na, ott menetel a szín át – csomótól jobbra két sárga, egy bordó, balra már két bordó, egy sárga

M. például kifejezetten ezért nem kedveli ezt a fajta színátmenetest, mert a távolabbról szépnek látszó átmenetről közelről kiderül, hogy valójában cirom:

cirmos

Megvilágosodás 1: értelemszerűen (na ja, most már) minél több szálból áll a fonal, annál hosszabbak lehetnek a színátmenetek; 3 szálnál csak 3 váltási pont lesz színenként, 5-nél 5.

Megvilágosodás 1.5: innen kezdve az se mindegy, hogy a tortaformába tekert gombolyag összesen hány különböző színből áll

Megvilágosodás 1.75: hogy arról ne is beszéljünk, hogy a 4 szálas fonal természeténél fogva vékonyabb az 5 szálasnál (említettem már többször ugye, hogy szőke vagyok és a legkevésbé sem reál gondolkodású?)

Arra már rég rájöttem, hogy fonalnál nem grammra, hanem méterre szabad csak összehasonlítani vagy ár-érték arányt számolni, de az átmeneteseknél ebben is van többes csavar (már ha előre gondolkodik az ember, mondtam én, hogy fölösleges). A példa kedvéért maradjunk egyelőre kendőknél, van ebben is épp elég bonyodalom, egy pulóverbe bele se merek gondolni. (Nem sértődöm meg, ha itt már abbahagytátok az olvasást.)

No tehát, ott állsz lelkesen mondjuk egy ezer méteres gombolyaggal. Ha a választott minta a ravelry-n is jelen van, esetleg van hozzávetőleges adat, hogy hány méter fonalat evett meg a kendő. De hóttutiziher, hogy úgysem olyan fonallal készült, mint amit a kezedben tartasz. És akkor még azt sem tudod, hogy a színek majd hogy jönnek ki a mintán. Továbbá jó esetben nem a végén jut eszedbe, hogy szegélyt/pomponokat épp a középen lévő vagy kezdő színből akartál. Végül valahol úgyis vágni kell, vagy elhagyni egy teljes árnyalatot, mert az az 1000 méter túl sok. De azt meg ugye nem kockáztatod, hogy a 750 méter túl kevés legyen. Ráadásul ugye a rövidebb gombolyagban arányosan rövidebbek az egyes színek is. (Itt már gondolom érezhető, hogy az elmebaj határát kívülről súrolom.)

Megvilágosodás 2: Ha nem hiányzik a folyamatos adrenalintúltengés a darab vége felé, akkor olyan mintát kell választani, ami bárhol véget érhet (tehát elsőre nyilván nem ilyet választottam. A kék-zöldet sikerült 3 méter maradékkal befejezni, de így már nem lett igazi szegélye. Ha viszont visszabontottam volna az utolsó 7 sort, amivel ismétlődik a minta, nem maradt volna sötétkék része. Az élet nagy problémái ezek.)

IMG_20180320_110603558

(egy újabb Lost in time, mert az első véletlenül már megint valaki más nyakába került)

Bonyolítsuk tovább: a könnyű kezelhetőség miatt az ilyen sütifonalakat középről illik elkezdeni. Az okos fonalgyártóknak ezért minden árnyalatból van egy inverz verziójuk is. De ha nagyon elmerülsz ebben a gondolkodásban, akkor ez azt jelenti, hogy már előre kell tudnod mondjuk egy kendőnél, hogy leeeről fel, vagy feeeről le mintát zongorázol majd, és ennek mentén melyik színvég kerül fejközelbe, melyik mellkasra. (Kezdem azt érezni, hogy még karriert, lakást vagy férjet/feleséget sem választ ilyen szerteágazó körültekintéssel senki.)

IMG_20180320_110753513

 

rkányhas-kendő Griffendél-színekben

 

Megvilágosodás 3: Ha előre végiggondolom mindezt, hagytam volna a francba a színátmenetes szépségeket, hát milyen jó már, hogy nem gondolkodtam.

Na, mindezzel meghoztam valakinek a kedvét a színátmenetesekhez?

 

Fonal: Álomfonalak

22 thoughts on “Átmenetileg”

  1. Rendkívül inspiráló poszt, az egyetlen levonható tanulság, hogy előre tervezni veszélyes, vásároljon csak az ember szerelemből, aztán lesz, ami lesz. Viszont: két hónapja a sarokban csücsül egy hasonló, logikát nélkülöző durr-bele aktusból született kendő, aminek a szegélyéből, írd és mondd, 10 azaz tíz centi hiányzik, és nem találok kellően kaméleon fonalat a pótláshoz és befejezéshez. Viszont a te kékzölded és griddendéled megérte az idegbajt!

    Like

    1. Régóta gondolkodom már centis keres-kínál bolhapiacon. Lehet, hogy pont az a 10 centire való itt rejtőzik nálam vagy másvalakinél (vagy ami még valószínűbb, bőven létezik már ilyenre szakosodott netes csoport :D) /A griffendél már nem volt idegbajos, az kifejezetten bármikor befejezhetős minta, hát másodjára már gondolkodtam előre egy kicsit, na/

      Like

  2. Na igen, a csomók. Hát azoknak én sem örültem, amikor megtaláltam őket életem első ilyen (karácsonyra kapott!!!) gombolyagjában. De annyiban szerencsém volt, hogy nem ütöttek el egymástól annyira a színek, mint itt a griffendélesben, ami meg a hosszt illeti, a szegéllyel kapcsolatos balsejtelmek okán szerencsére végül inkább olyan (kötés)mintát választottam (napokig bújva a Rav-on, hogy mi merre hány méter, szó szerint), ami szinte bárhol véget érhet.
    Azt nagyon bosszantónak tartom, hogy tényleg a fonalhosszhoz kell igazítani az ár-érték arányt, de ehhez nem kapsz fogódzót a boltban, mert ott csak a kilós árat tüntetik fel. Pedig utálok fonalvásárlás közben üveges szemmel meredni a címkékre, miközben magamban vadul matekozom. Ráadásul, megszimatolva az elbizonytalanodásomat, ilyenkor szoktak megkörnyékezni az eladók, arról duruzsolva, hogy higgyem el, megéri ötször olyan drága fonalat venni, mert abból isten bizony mennyivel kevesebb kell…
    A centis bolhapiac nagyon jó ötlet, csak ha lehet, olyan platformon menjen, ami fb nélkül is megközelíthető.

    Like

    1. fb-utálók egyesüljetek 😀 mondjuk nekem nem lenne gond ide feltenni a nekem mailben elküldött kívánalmakat, de úgy sejtem, az olvasóközönségem mikroszkopikus méretéből fakadóan legfeljebb kvantumvalószínűség alapján lennének sikeresek az egymásra találások :))))
      A csomók engem nem zavarnak, horgolásnál szerencsére nem látszanak, nemtom, kötésnél ez mennyire jön ki jobban.

      Like

      1. Mondjuk úgy, hogy kis taszigálással viszonylag kevésbé feltűnővé tehetők… :-/ Én valamiért még azon is idegeskedem, hogy ráhagyás híján (amit, ugye, eldolgozhatnék) nem fog-e pl. egy mosáskor egyszerűen kibomlani a csomó. Persze, át is csomózhattam volna.
        Bolhapiacnak olyasmit tudnék elképzelni, mint a Ravelry vagy a Meska, mindenki kirakná a magáét (adományt vagy kéreményt), de az informatikai tudásom ehhez, sajnos, nulla. A maradékok meg egyelőre mennek a levesbe. Ja nem, hanem a szakmányban gyártott zoknikba. Meg újabban egy négyzetekből tervezett takaróba, ami talán évek múlva már készen is lesz… 🙂

        Like

  3. Ja, a pulóvert majdnem elfelejtettem:
    Szóval azt is tervezgetem, mármint ilyen hosszan átmenetes, négyszálú csomózottból, és szerintem úgy fogom csinálni, hogy veszek 4 gombolyagot: eleje, háta, egyik ujja, másik ujja, aztán hajrá. Vagy lehet, hogy mégis van valami rejtett buktató…?

    Like

    1. Hat, az altalam eddig keszitett puloverek alapjan 1 hat (vagy eleje)= ket ujj. Kb. Na most fuggoen attol is, hogy hany szin van a gombolyagban, siman lehet, hogy pl az ujjba mar nem kerul bele az egyik szin, ami a haton/elejen megvan. Szoval megint csak vagni kell. Vagy itt johet az, hogy mondjuk 2x 500 (vagy 750) meter a testre es 2×250 ( vagy 500) meter a ket ujjra, akkor elvileg a szinek mind meglesznek, legfeljebb surubben valtakoznak az ujjon, mint a testen. De ezt most csak igy vacsora mellett, hasbol vizionalom, nem biztos, hogy mukodne is…

      Like

      1. Ó, pardon, akkor jó étvágyat!
        Végül is, nem feltétlenül baj, ha a kezdő vagy a záró szín kimarad. Én már azzal is beérem, ha egyforma a két ujj. 🙂 És ha az a szín marad ki az ujjból, amelyik az eleje/hátánál fölülre került, akkor a kimaradt (ugyanolyan) színből lehet a nyaka.

        Like

      1. épp azt matekozom, hogy közepesen kistestű ragadozóként pl. drops9-ből egy hátra nekem 3 gombóc kell, de legyen kicsit hosszabb és legyen akkor 4, az összesen 20 deka és 500 méter. Az említett 4 szálú álomfonalból az 500 méteres 125 gramm (szóval vékonyabb kicsit), a 750 méteres 187 g, én magamnak egy hóttegyszerű mintával be merném vállalni az 500 méterest egy hátra, legfeljebb nem annyira bő szabású lesz a vége, mint mondjuk a szakadt medvénél.

        Like

  4. Jól értem, hogy vettél egy színátmenetes fonalat és abban az egyik szál csomózott volt? (Elnézést, még mindig félig munkában vagyok, hülye projektek, és megosztott a figyelmem.)
    A fonalmaradék bizniszbe szívesen beszállnék olyan módon, hogy ingyen átadom, ami nekem maradt A Nagy Horgolási Lázból, melyben nem kis részed volt, szóval megérdemled akár, hogy most azonnal elküldjem neked.
    A FB negligálók csoportjának szívesen lennék tagja, mert bár nekem csak két fake profilom van a munka miatt, de arra is folyamatosan jönnek ismerősnek jelölő kérések, mert olyan ostoba voltam, hogy ugyan a vezetéknevemet megváltoztattam, de az amúgy ritka keresztnevem megmaradt, sosem tudtam hazudni.

    Like

    1. jól is érted, meg nem is. ez SZÁNDÉKOSAN így van konstruálva, és mindenhol van egy ilyen kis csomó, ahol épp színváltás történik. (gyorsmatek: ha van egy 5 színből álló 5 szálas fonalad, akkor összesen 20 csomót tartalmaz majd a gömböc). Horgolásnál ez a göb nem zavaró, kötésnél Juli szerint macerásabb. (fonalmaradékcsoport fejben alakul, amíg nem jön valaki, aki megcsinálja hozzá a tech hátteret :D) (és a fb-utálók csoportjából alakul majd ki a Magányos Farkasok Szövetsége :D)

      Like

      1. Mottónak ezt javaslom: Egy elveszett nemzedékhez tartozom, és csak a hozzám hasonlók magányának a társaságában találok magamra. (Umberto Eco)

        Liked by 2 people

  5. Ja, és persze a kendők csodásak és a végletekig pontosak és precízek, mint eddig is mindig. Még a pompomok is tetszenek, pedig azokat én soha. 😀

    Like

  6. @Mesemondó: Hát igen, elég fapados megoldás, nem vitás. De amikor az ember beleszeret az első ilyen gombolyagba, akkor még nem látszik.

    Like

  7. FB-mentes fonalmegosztóra én is csatlakoznék 🙂 viszont lehet, h egy másik univerzumban horgolok, mert eddig nekem csupa olyan színátmenetes gombolyagom volt, ahol túl rövidek az átmenetek, és egy szín böven sokszor van benne, viszont csomó nélkül. A Lost in Time-nál mondjuk kifogtam egy viszonylag kezelhetö színátmenet-sürüséget, és így egy-két sor is más színböl volt, nekem tetszett. A szélét viszont én is lehagytam, mert kellett volna még egy gombolya, így nyakra éppen jó lett. Sajnos nem az enyém, de majd jövöre nekem is lesz.

    levágattad a hajad?? 😮 vagy nem te vagy a képen?

    ja, meg a ravelry rajtam is kifog sokszor, mert képtelen vagyok beazonosítani a fonalfajtákat, méterre meg hiába ugyanannyi, ha az enyém vaskosabb.

    Like

  8. ja, rájöttem, hogy már a szakadt macinál is rövid volt a hajad, ott nem tünt fel (vagy ott is megkérdeztem, és totál elfelejtettem :DDD)

    Like

      1. komolyan?? én még arra emlékszem, mikor egy fotón kiderült, h hosszú, és akkor meg is jegyeztem kommentben, h mindig rövid, praktikussal képzeltelek el, és arra azt írtad, hogy a hosszúnál nincs praktikusabb :))) jó, lehet, hogy ez több, mint 7 éve volt 😛

        Like

Leave a comment